Det går att lära sig mycket om vår värld genom att läsa, till exempel genom att dyka in i någon av böckerna som presenteras här! I dag bjuder vi på några lästips inom ämnena fysik, geografi och historia:
Fysik
Ulf Danielsson – Vårt klot så ömkligt litet
Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik och han skriver här genom fysikerns glasögon och med ett tvärvetenskapligt perspektiv om klimatfrågan. Han blickar bakåt och skriver om hur kunskapen om vår planet har utvecklats. Han tar ett stort kliv bort från jorden och skriver om jordens roll i universum. Han blickar framåt och diskuterar vad som kan hända om utvecklingen fortsätter som i dag. Detta är en faktaspäckad, men ändå inte svår bok. Här finns också en tydlig argumentation. Enligt författaren måste vi ändra vårt sätt att leva. ”Om vi fortsätter på samma sätt innebär det ett direkt hot mot vår existens”, skriver Danielsson i bokens inledning.
Bodil Jönsson – På tal om fysik
”När nu Bodil Jönsson skriver om fysik gör hon det med tyngdpunkten i vardagsnära exempel. Exemplen går att ta till sig ett och ett, men boken ger också insyn i några mer övergripande samband.
Tänk att så många vuxna känner det som om de aldrig någonsin förstått någonting av fysik. Det är både nedslående och sorgligt. Och orättvist och utmanande. Det finns ju många som faktiskt vill förstå. Förstå varför barn ibland kan bli så tunga att bära, varför det inte känns när man röntgas, varför frukostmackan alltid (nåja!) hamnar upp och ner på köksgolvet – och mycket, mycket mer.” (från förlagets sida)
Jesper tipsar om lättläst populärvetenskap inom fysik på Svenska Yles Kvanthopp och att genren science fiction förstås passar fysikintresserade.
Här listar vi några böcker som handlar om rymden på olika sätt, inte att läsas som faktaböcker:
Andy Weir – The Martian – Ensam på Mars
Vad gör man om man lämnas ensam på en forskningsstation på Mars? Hur överlever man? Hur gör man för att ta kontakt med jorden och försöka komma hem? Det här kämpar Mark Watney med i denna spännande roman fylld av tekniska detaljer.
Douglas Adams – Liftarens guide till galaxen
Har du alltid funderat på vad folk syftar på då de säger att 42 är svaret på livet, universum och allting? Eller varför det firas ”Handduksdagen” 25.5? Då ska du läsa denna romansvit! Med mycket humor och äventyrslusta kastar Adams läsaren och huvudkaraktären Arthur Dent ut i universum, eftersom det visar sig att jorden egentligen bara är ett experiment och nu är planeten i vägen för en kommande intergalaktisk trafikled. Hur smarta är delfiner egentligen? Varför ser Norges kust ut som den gör? Hur deprimerad kan en robot bli? Kan en färgnyans vara intelligent? Vem är Zaphod Beeblebrox? Allt detta får du svar på om du läser!
Mikael Niemi – Svålhålet
En norrländsk rymdfärd som på många sätt påminner om Liftarens guide till galaxen. Här finns framtidens lastbilschaufförer, som istället jobbar med att leverera saker ut till universums olika hörn. En humoristisk och lite galen bok.
Harry Martinsson – Aniara
Ett rymdepos i diktform. Jorden är förstörd och en del av mänskligheten är på väg till nya boplatser i stora rymdskepp, men skeppet Aniara har gått sönder och driver nu planlöst vidare ut i universum. Hur klarar passagerarna av denna tanke? Vad händer med människor som förlorar hoppet? Vad skulle du sakna mest från jorden? Fågelsång? Solnedgångar? Sjöar?
Geografi
Margaret Atwood – MaddAddam-trilogin (Oryx och Crake, Syndaflodens år, MaddAddam)
En härlig trilogi för dystopiälskare! Nästan alla människor stryker med när ett virus sprider sig. Kvar finns ett sönderslaget samhälle och en ny människoart som är mer lämpad för att leva utan att utnyttja naturen. Vad sägs t.ex. om att ha citrondoft inprogrammerad i ditt dna så att du inte blir biten av insekter? I Oryx och Crake får man läsa om tiden före och direkt efter virusutbrottet och om paret som skapat de nya människorna. Syndaflodens år utspelar sig senare, då en flodvåg sköljt bort stora delar av det samhälle som fanns kvar. Toby och Ren är nu huvudpersoner och även den här romanen pendlar mellan före och efter utbrottet. Syndaflodens år handlar också mycket om ”the gardeners” och deras naturkunskaper. I den avslutande MaddAddam lär Toby känna Zeb men får också lära sig leva med de nya människorna ”the Crakers”. En mycket läsvärd trilogi, full av humor samtidigt som stora frågor om människans existens behandlas.
Mikael Niemi – Fallvatten
En norrländska katastrofroman med en tsunami som vrålar fram efter att en damm i Lule älv brustit. Man får följa olika personer i olika situationer med det gemensamma att de försöker rädda sig själva undan vattenmassorna. En fartfylld och mustig roman. Så här skriver förlaget: ”Bland de som drabbas finns den urbane samen som kör sport-Saaben för sitt liv samtidigt som tsunamin växer i backspegeln. Här är den självmordsbenägne helikopterpiloten som söker döden mot berget men kommer att flyga ikapp med fallvattnet, hans gravida dotter och den förlupna hustrun, här finns den utbrända lärarinnan – och kraftverksarbetaren som äntligen får chansen att visa fruntimren vem som faktiskt är starkast.”
John Grisham – Gray Mountain och Testamentet
Precis som så gott som alla andra av Grishams många romaner handlar det om en kamp i domstolarna, men geografin kommer in i Gray Mountain genom att det handlar om gruvdrift och skogsskövling. I Testamentet behöver en advokat tränga sig genom djungeln i Brasilien för att hitta en arvtagare som jobbar där som missionär. Här behandlas även miljöfrågor.
Emmi Itäranta – Minnet av vatten
Det är en framtida värld vi förflyttas till, en värld där polarisarna smält och en stor del av landmassorna ligger under vattenytan. Norra Finland finns i alla fall kvar och det är där vi befinner oss i romanen. Vatten är en bristvara, men plast finns det i mängd och massor från ”forntiden”. Det ekologiska temat är tydligt, men inte direkt förmanande. Noria är dotter till en temästare och kommer tillsammans med sin vän Sanja över material som berättar en annan version av det som händer och har hänt omkring dem. Spännande, men framförallt en tankeväckande bok med många fina och kloka formuleringar av olika slag. Här är ett citat på originalspråket:
”Kuolema on veden liittolainen. Niitä ei voi erottaa toisistaan, eikä niistä kumpaakaan voi erottaa meistä, sillä niistä meidät on lopulta tehty: veden muuttuvaisuudesta ja kuoleman läheisyydestä. Vedellä ei ole alkua eikä loppua, mutta kuolemalla on molemmat. Kuolema on molemmat. Toisinaan kuolema kulkee kätkettynä veteen, ja toisinaan vesi karkottaa kuoleman, mutta aina ne kulkevat yhdessä, maailmassa ja meissä.”
Historia
Mikaela Nykvist – Rök i fjärran
En bok som handlar om Vasa brand 1852 berättat genom fiktiva karaktärer som pigan Elna och den välbärgade Amalia. Lär dig om österbottnisk lokalhistoria via skönlitteraturen! Lyssna på en intervju med författaren och läs mer om boken här.
Aki Ollikainen – Nödåret
En tunn men allvarsam bok som utspelar sig under det värsta missväxtåret 1867 i Finland. Man får följa en fattig och utsvulten familj som flyr i snöstormar utan att ha minsta smula att äta och de är totalt utelämnade till den vänlighet som somliga människor visar dem, medan andra föser ut dem tillbaka i kylan. Samtidigt sitter lyckligt lottade läkare och senatorer i huvudstaden och kan unna sig det mesta, även om de är bekymrade över situationen i landet. En bok om misär, klasskillnader och olycka.
Sirpa Kähkönen – Granitmannen
Här talar litteraturkritikern Yukiko Duke om romanen:
Louise tipsar om böcker av Jan Guillou, som har skrivit många böcker om historia. Ett exempel är serien om tempelriddaren Arn (Vägen till Jerusalem, Tempelriddaren, Riket vid vägens slut) som handlar om korstågstiden och Sverige under samma tid. Mellan raderna finns mycket historisk information.
Med romanen Brobyggarna inleds Guillous serie om de tre bröderna från norska Vestlandet och deras äventyr under olika tidsperioder. Där kan man läsa om européer i Afrika med imperialistisk touch, om motståndsrörelsen i Norge under andra världskriget (Blå stjärnan) och om andra intressanta eskapader.
Det här är romaner som kan slukas som sådana, men som ger den historiskt intresserade en samtidsbild till olika epoker. De ska alltså inte läsas som faktaböcker.
På Guillous förlag hittar man en lista på hans romaner:
http://www.piratforlaget.se/jan-guillou/fakta-om-jan-guillou/
Anna S tipsar om följande böcker under ämnet historia: Anna Whitelocks Elisabet I, Gunnar Wetterbergs Axel Oxenstierna: makten och klokskapen och Karin Tegenborg Falkdalens Vasadöttrarna.
Ia & Jenny