Läsveckan och lästipsen fortsätter här med boktips inom ämnena huslig ekonomi, hälsokunskap, gymnastik, musik och bildkonst:
Johanna tipsar om följande böcker inom huslig ekonomi och hälsokunskap (beskrivningarna av böckerna kommer från förlagens hemsidor eller från andra sidor som hittas via länkarna):
Huslig ekonomi
Tareq Taylor – Mat som gör gott : ny vardag med Tareq Taylor
”För att leva ett långt och friskt liv är maten – och framför allt vardagsmaten – en viktig nyckel. Och om man frågar Tareq Taylor så ska maten inte bara vara nyttig utan den måste också vara god! För honom står njutningen likaväl som nyttigheten i fokus. Med hans hjälp är det lätt att laga läcker hälsosam mat som fungerar i vardagen.”
Erik Hammar, Anders Timrén, Frida Wismar– Min franska matresa
”Kärleken till god mat har funnits i Erik Hammars liv ända sedan han som 18-åring började jobba som nisse på restaurang. Det är mat lagad från grunden som gäller och råvarorna spelar stor roll.”
Roy Fares– Sweet!
”Med fantasi och finess trollar han fram vidunderligt vackra bakverk som smakar himmelskt.”
Hälsokunskap
Måns Gahrton – Hej och tack för ingenting
”Elsa står och ska precis hoppa utför stupet, när Sigge kommer och avbryter henne. Elsa måste snabbt lyckas ta sig till Stockholm för att hinna först fram till det avskedsbrev hon postat till sin mamma.”
Ulrika Lidbo – Decembergatans hungriga andar
”På nätterna ligger Jenny och grubblar. Varför blir hon alltid vald som tredje sist på gympan och varför vill alla killar bara hångla med kompisen Charlie? Varför är hon ett fetto som hatar sitt meningslösa liv? Men Jenny har en plan. Hon ska bli smal. När hon börjar åttan i augusti ska alla få se. Hon kan inte misslyckas om hon följer sitt superschema. Man kan ju inte bli fet om man äter noll procent fett. Jenny finner en bundsförvant i Betty. Smala, snygga, världsvana Betty. De träffas hemma i Bettys kök och har matorgier. Glass, smör, Ballerinakex, västerbottenost, djupfrysta pajer. De dukar upp och vräker i sig. Sen kräks de upp allting. Ingen kan nånsin förstå. Det är en livsstil. Man väljer det för att man gillar det. Men hur länge håller det?”
Ester Roxberg – Antiloper
”De har inte mycket gemensamt, Astrid och Ellen. Ändå blir de vänner, den första dagen på terminen och för alltid. Föreställer de sig. Tills något händer. Något händer med Ellen som gör att hon försvinner längre och längre in i sig själv, bort från världen och bort från Astrid. Efter katastrofen hittar Astrid de lappar och brev som Ellen skrev under gymnasiet. Men då är det för sent.” (Wahlström & Widstrand)
Puma Swede – Mitt liv som porrstjärna
”Som tonåring var hon en hopplöst nördig hästtjej som enligt de andra tjejerna i stallet var dömd till ett liv utan killar. Men några år senare upptäcktes hon på en gata i Stockholm och övertalades att bli glamourmodell i USA.” (Lind & Co)
Josephine Bornebusch – Född fenomenal
”Josephine Bornebusch är kanske mest känd för sin roll som Mickan i teveserien Solsidan, där hon också skriver manus. I hennes debutroman får vi se prov på samma skruvade humor, men med ett helt eget signum. Född fenomenal är en rapp och originell ungdomsbok om Anne Frank, besatthet och statistik – och hur ett par snygga jeans kan leda hela vägen till Amsterdam.” (Bonnier Carlsen)
Gymnastik
Anders Hansen – Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna
Ett tips av Anna F! Så här skriver förlaget om boken:
”I Hjärnstark visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hälsa på recept, vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental ”uppgradering”. Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa.” (Bonnier Fakta)
Fredrik Backman – Björnstad
En bok som kretsar kring juniorhockeylaget i det fiktiva lilla Björnstad, en plats där hockey betyder precis allt för samhället. Romanen handlar också om så mycket mer än hockey: vänskap, moral, kamp, att tiga eller berätta om problem, att våga visa vem man är och mycket mer. Persongalleriet är stort och varierande: NHL-stjärnan som blivit tränare i hemstaden, den småväxta pojken med invandrarbakgrund som kämpar för att ta sig in i laget, den begåvade spelaren vars pappa mest bara bryr sig om hur matcherna går inte hur sonen mår, systrarna till lagets kämpe, tränarens dotter och son vilka kämpar med att bemöta samhällets krav på att det ska gå bra i hockey och att allt är tränarens fel om det går dåligt. En allvarlig men varm bok!
Elin Nilsson – Flyt som en fjäril, stick som ett bi
”Miranda är en tävlingsmänniska, hon är fixerad av att kämpa och vara stark. Hemma går föräldrarnas tid och kraft åt att hjälpa hennes storebror, tv-spelsamöban Elias, komma ur sitt beroende. Miranda söker därför uppmärksamhet och bekräftelse hos simtränarna istället. Hon tränar nio gånger i veckan, tar i så att det känns som hon ska sprängas och lassar i sig enorma mängder av skolbespisningens pasta med skinksås.
Flyt som en fjäril, stick som ett bi handlar om konkurrens och tävlande, känslan att man måste prestera i relationer, och om att satsa allt fast det gör ont.” (Alfabeta)
Musik
Richard hälsar att det går att hitta intressanta självbiografier av musiker. Mötley Crüe, Sebastian Bach, Adele, The Clash, Bob Dylan, Samantha Fox, Christer Sjögren, Bruce Dickinson, Madonna, Pink Floyd… Bara att välja och vraka!
Veronica Maggio har nyligen gett ut boken Allt är för bra nu, med bilder, självbiografiska texter och beskrivningar av hur låtar och låttexter blir till. På samma förlag har Håkan Hellström gett ut boken Sjung ditt liv med alla Hellströms texter och många fotografier från hans turnéer.
Juha Itkonen – Låt mig älska mer
En roman om musik har den finske författaren Juha Itkonen skrivit. Boken finns översatt till svenska (det finska originalet heter Anna minun rakastaa enemmän). Boken handlar om Suvi, en ung finländsk kvinna som lyckas med det omöjliga och blir stor världsstjärna och rockartist. Framgångarna leder däremot inte enbart till lycka och glädje. En roman om mörkret inom musikindustrin, men också om kärleken till musiken.
Bildkonst
Sara Lundberg – Fågeln i mig flyger vart den vill
Sara Lundberg, illustratör och författare, har skapat en bilderbok om den svenska konstnären Berta Hansson. Både texter och bilder i Lundbergs bok är väldigt vackra och mellan pärmarna får man ta del av en ung flickas med- och motgångar. Flickan drömmer om att bli konstnär, men detta ansågs inte vara en realistisk framtid för en ung flicka från landsbygden i början av 1900-talet. Berta Hansson lyckades ändå uppnå detta. Boken fick Augustpriset 2017.
Slavenka Drakulic´- Till sängs med Frida
Frida Kahlo! Finns det någon mer mytomspunnen konstnär? Kahlo överlevde en allvarlig trafikolycka som ung, men fick leva resten av sitt liv med svåra smärtor och hon tvingades också genomgå många operationer (och senare amputationer). Detta är en roman som bygger på Frida Kahlos liv. Hennes liv, både yrkesliv och privaliv, var turbulent och det är mycket gripande att få leva sig in i denna kvinnas upplevelser och att höra hennes röst, som Slavenka Drakulic´har gett henne. Stark läsupplevelse!
Tove Jansson – Arbeta och älska
Ett tips kommer från Nina, som skriver så här: ”Tove är så mycket mera än Mumintrollen. Biografin är rikt illustrerad och berättar om Tove Janssons färgrika liv. Rekommenderas till den som vill lära känna Mumintrollens skapare lite mera på djupet.”
Jenny & Ia