Mitt namn är Julia Grahn. Jag blev student från Närpes gymnasium vårterminen 2012 och började studera till tandläkare höstterminen 2012. Varför valde jag då tandläkaryrket? Jo jag jag har länge varit intresserad av att jobba med människor inom ett vårdrelaterat yrke och dessutom har jag alltid tyckt om att jobba med mina händer och skapa något speciellt, således var tandläkaryrket ett självklart val redan i högstadiet.
Jag en helt vanlig dag på jobbet
I gymnasiet fördjupade jag mig i lång matematik, kemi, fysik, biologi och psykologi. Man bör ha läst alla dessa förutom psykologi för att kunna söka in på tandläkarprogremmet, psykologin valde jag att läsa för att ha en grund att stå på eftersom jag idag jobbar med människor som helhet och inte bara med enskilda tänder.
Jag har alltså studerat på tandläkarprogrammet på Karolinska Institutet i Stockholm. Studierna är i huvudsak uppbyggda av 50% teori och 50% praktik. Den teoretiska delen består av föreläsningar, grupparbeten och tenter medan den praktiska delen består av patientarbete på skolans egna klinik där man även avlägger praktiska prov.
Vad är det då man studerar? Första 1-2 åren är studierna i huvudsak teoretiska. Man läser t.ex. kurser inom kemi, cell- och molekylärbiologi, mikrobiologi, anatomi och fysiologi, patologi (sjukdomslära), medicin och farmakologi, etik och kommunikation. Under slutet av det andra året får man sina första egna patienter som man utför undersökningar på. Under år 3-5 fortsätter behandlingen av patienterna samt fördjupad teoretisk undervisning inom munhälsorelaterade sjukdomar och behandlingar. Jag tycker att den praktiska delen där man fick jobba med egna patienter var det roligaste under själva utbildningen, och framför allt när vi fick jobba med barnpatienter under det fjärde året.
Tandläkarhögskolan vid Karolinska Institutet i Huddinge
Karolinska Institutet skulle jag rekommendera till alla som vill studera ett vårdyrke och som dessutom vill ta steget och flytta utomlands för att avlägga sina studier. Universitetet är väldigt familjärt och det är lätt att få kontakt med andra elever, lärare och forskare. Jag har trivts mycket bra på KI och skulle nog göra samma val om jag fick välja en gång till. Stockholm är å andra sida inte den bästa studiestaden eftersom studentlivet och gemensamma studentevenemang inte finns i så stor utsträckning som t.ex. i Åbo eller Helsingfors. För att kompensera detta valde jag att avlägga 3 månaders utbytesstudier vid Helsingfors universitet. Utbytesstudier är något jag absolut kan rekommendera eftersom detta är en ypperlig möjlighet att lära känna nya människor och få många roliga erfarenheter. Dessutom jag fick pröva på att studera på finska i mitt eget hem land och umgås med kompisar från gymnasietiden.
Som tandläkare kan man jobba inom offentlig eller privat vård, men man kan även välja att göra akademisk karriär inom forskning. Efter tandläkarexamen måste man jobba minst två år som allmäntandläkare innan man kan vidareutbilda sig till specialist.
Jag jobbar idag som tandläkare inom Folktandvården i Uppsala län. Folktandvården Uppsala erbjuder alla nyutbildade tandläkare ett adept-år, detta innebär att man på sin klinik har en annan tandläkare som handledare och att man tillsammans med andra adepter får ta del i kurser och evenemag. Man har avsatt tid med sin handledare för att kunna ställa frågor och göra gemensamma behandlingsplaner och behandlingar. Jag trivs jättebra på mitt jobb och varje gång jag har utfört en svårare behandling eller haft en krånglig patient som jag hanterat på ett bra sätt går jag hem med känslan som att jag vore en superhjälte.
Finns det något annat som du vill lyfta fram? Ja, jag vill poängtera hur viktigt det är att ha ett fritidsintresse där man rör på sig och där man kan slappna av när man har studier/jobb som kräver höga prestationer. Jag själv jobbade som simlärare under min studietid och idag passar jag på och friluftsvandrar, åker långfärsdsskridskor eller tar en kurs i kajakpaddling. Sedan så har jag ju även ett stort intresse i bakning, tårtdekorationer och virkning.
Länkar: