Höstlovet är ett tillfälle att varva ner och koppla av, kanske med en god bok?
I Sverige driver man för andra året i rad nu kampanjen Läslov, vars syfte är att i samband med höstlovet försöka främja ungas läslust, berättande och skrivande.
Vi vill också passa på och dela med oss av några boktips och önska ett skönt höstlov!
modersmålslärarna Ia & Jenny
*******
Ias boktips:
Flykten av Jesús Carrasco (originalspråk spanska)
En pojke har råkat ut för något fruktansvärt. Vad det är får vi till en början inte riktigt veta, men han tvingas fly och vi får i denna bok följa honom på flykten. Medan bilden av vad det är han flyr ifrån klarnar är det en förtvivlad kamp om överlevnad som målas upp här och nu i romanen. Var och när boken utspelar sig skrivs inte ut i texten och det spelar enligt mig inte så stor roll. Beskrivningarna av torka, hetta, övergivna byggnader och få spår av liv i kombination med pojkens ökande desperation får mig att sträckläsa denna bok och samtidigt dra paralleller till olika delar av världen och till både framtid och dåtid. Det är på många sätt en hemsk och våldsam berättelse, men samtidigt också en väldigt vacker text.
Book of Longing av Leonard Cohen (på engelska)
Bob Dylan tilldelades Nobelpriset i litteratur i år och detta kan ses som en bekräftelse på att även texter som skrivs tillsammans med musik kan vara god litteratur. Leonard Cohen är en annan musikpoet som skriver sångtexter, men också annan lyrik och prosa. Book of Longing är en diktsamling som också innehåller teckningar och illustrationer av Cohen. Han är en mångsidig konstnär vars verk det går att njuta av både genom ögat och örat. I dessa dikter behandlas kärlek, sexualitet, sökande, filosofiska och religiösa frågor, politik och samhällssyn.
Mellan rummen av Alexander Mahmoud
Mahmoud är i första hand fotograf, men helt klart också en stark skribent. Mellan rummen är en svår bok att genrebestämma. Den är delvis skriven som ett reportage och delvis som en dagbok. Språkligt växlar den också från korta och avklippta meningar och dialoger till mer svepande och poetiska formuleringar. Intressant och annorlunda! Han skriver självutlämnande om sin kärlek till en kvinna som lever som papperslös flykting i Stockholm och om sina resor tillbaka till hembyn där rasism och missnöje gror. Hur hantera förflyttningarna mellan dessa olika rum?
Blonde av Joyce Carol Oates (originalspråk engelska)
En riktig tegelsten på nästan 1000 sidor och därför en roman som kräver tid. Det är en bok att drunkna i och svepas bort av. Blonde är fiktion, men boken handlar om en verklig person och väver också in sådana händelser som har (eller kan ha) ägt rum i verkligheten. Norma Jeane Baker är kanske mest känd som Marilyn Monroe. Denna fotomodell, sångare och skådespelare från mitten av 1900-talet beskrevs ofta som “sexsymbol” och levde ett turbulent liv. I romanen utforskar Joyce Carol Oates människan bakom myten och medan hon gör det granskar hon också kvinnosaks-, kultur- och klassfrågor. Detta är en av de bästa böckerna jag någonsin har läst.
Djur som ingen sett utom vi av Ulf stark (text) och Linda Bondestam (bild)
En spännande, tankeväckande och finurlig bilderbok för alla åldrar! På de olika uppslagen presenterar Stark och Bondestam några figurer genom att kombinera bild och text. Det som är det fina är att texterna och bilderna kan läsas på så många olika sätt. Figurerna kan ses som fiktiva karaktärer i en barnbok, men i alla fall jag läser också in verkliga människor och ett allvarligt budskap i dem. Känns till exempel inte figuren “Bipolaren” bekant?
Bipolaren varje höst
söker tröst vid bergets bröst.
Där piper den med ynklig röst:
“Stackars, stackars jag.”
Men om våren skrattar den.
Världen är som ny igen.
“Jag kan göra allt, minsann!
Ingen är så bra som jag!”
Fast när hösten kommer åter
är den ynklig, svag och gråter.
*** *** *** *** *** ***
Jennys boktips:
Doppler av Erlend Loe (originalspråk norska)
”Mitt i all denna duktighet har jag vandrat i åratal. Jag har vaknat i den, somnat i den. Jag har andats duktighet och stegvis tappat bort livet.”
Tycker du ibland att vårt samhälle och sätt att leva håller på att gå till överdrift? Det gör huvudpersonen Andreas Doppler och flyr från allt och bosätter sig i skogen med enbart den tama älgkalven Bongo som sällskap. Friden som Doppler söker infinner sig inte riktigt i skogen heller, för han får inte vara ifred från andra människor. Romanen är fylld till bristningsgränsen av samhällskritik på ett humoristiskt sätt och språket är mustigt. Karaktären Doppler har inga hämningar, kanske inte författaren Loe heller. Hans romaner är ofta lätt absurda till sin handling och karaktärerna är färgsprakande och minnesvärda. Doppler är utgiven 2004, men kanske det är dags för en ny revolt mot duktigheten 2016?
Expeditionen – min kärlekshistoria av Bea Uusma
En bok som fängslade mig av flera orsaker. Uusma är läkare och författare och har skrivit om den polarexpedition ingenjör Andrée gjorde med vätgasballong mot Nordpolen 1897. Expeditionen misslyckades och alla tre deltagare dog. Än idag vet forskarna inte vad som gick fel, eftersom förutsättningarna utifrån sett verkade ha varit goda. Uusma är trollbunden av expeditionen och satsar både tid och pengar på att forska vidare och att besöka platsen där expeditionen slutade. Välj den illustrerade utgåvan, där man även får ta del av fotografier och illustrationer. Boken är en faktabok, men samtidigt ett uttryck för Uusmas passionerade förhållande till expeditionen, vilken smittar av sig och drar in en i boken med stor kraft. Jag läste den först som pocket, där det också finns en hel del dagboksutdrag och annat material, men den illustrerade versionen ger ännu mer. Det här är en bok som jag sträckläste en söndagseftermiddag utan att vilja lägga den ifrån mig.
Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink
En gripande blandning av fakta och fiktion om den judiske pojken Otto som skickas från Wien till Sverige 1939. Föräldrarna skriver brev till sin son och det är dessa brev som är grunden till boken. Breven återges i sin helhet och det är väldigt gripande att läsa om hur föräldrarna försöker ge sken av en fungerande tillvaro, fastän vi i avsnitten mellan breven får läsa om hur samhället de lever i faller sönder och blir en livsfarlig plats för dem. Åsbrink ger oss insikter i hur den svenska flyktingpolitiken fungerade och behandlar det judehat som även existerade i Sverige. Otto kommer i kontakt med familjen Kamprad och vän med sonen Ingvar, blivande grundare av IKEA. Ottos röst kommer bara fram som svaga ekon genom kommentarer i föräldrarnas brev, där de frågar om olika saker han berättat eller kommenterar sådant han delat med sig av.
En informativ, rörande, obehaglig, men framförallt viktig bok.
Odinsbarn av Siri Pettersen (originalspråk: norska)
En bok – eller egentligen första delen av trilogin Korpringarna – som slukade mig i somras! Som sig bör i fantasy handlar det om kampen mellan gott och ont, maktgalna människor, godhjärtade kämpar, en huvudperson som är annorlunda och ensam. Pettersen skriver väldigt målande och man dras in i hennes värld direkt, känner doften av skogens främmande växter och hör sorlet av folkhavet i Manfall. Karaktärerna blir också väldigt levande. Människan Hirka är annorlunda i en värld där alla andra har svans och kan använda ’kraften’. Om du kommer människor för nära ruttnar du, det tror man i Ymslandet. Det här försvårar relationen till Rime, en krigare av rådsätt. Han vägrar följa sin nedärvda rätt till en plats i rådet, eftersom han inte tycker att samhället fungerar som det ska. Hirka och Rime är två unga människor med starka viljor och en tro på att rättvisan segrar. Tillsammans kämpar de för att förbättra sin värld.
Spännande, involverande, välskrivet, beroendeframkallande! Om Odinsbarn fångar dig kan du fortsätta med Röta och Kraften efter det.
Teemestarin kirja (Memory of Water) av Emmi Itäranta (originalspråk: finska och engelska)
Itäranta har skrivit sin roman samtidigt på både finska och engelska, vilket är rätt ovanligt. Jag läste boken på finska. Romanen borde komma ut på svenska snart, men finns på ca 20 språk redan.
”Temästarens bok” eller ”Minnet av vatten”, som titeln kunde bli på svenska, utspelar sig i ett framtida Finland, där stora delar av landet ligger under vatten p.g.a. klimatförändringarna. Rent vatten är en bristvara och behandlas med vördnad, bl.a. genom tedrickarceremonier som särskilda mästare sköter. Den 17-åriga Noria invigs i yrket av sin far och får ta del av en stor hemlighet. Vännen Sanja är expert på att ta vara på olika prylar och göra saker av all plast som tidigare generationer lämnat efter sig. På soptippen hittar de material som avslöjar att allt kanske inte gick till som det berättas. Gömmer den styrande samhällsklassen vatten från folket? Är allt en stor lögn?
En väldigt spännande och tankeväckande bok med ett vackert, porlande språk.
”Döden är vattnets allierade. De går inte att sära från varandra och ingendera går heller att sära från oss, för det är sist och slutligen dessa vi är gjorda av: vattnets föränderlighet och dödens närhet. Vattnet har varken början eller slut, men döden har båda. Döden är båda. Ibland är döden dold i vattnet, ibland fördriver vattnet döden, men de färdas alltid tillsammans, i världen och i oss”.